Tradiții și obiceiuri de Crăciun

Crăciunul este perioada tradiţiilor, a superstiţiilor şi a obiceiurilor străvechi. În România, atât la sate cât și la orașe se păstrează datinile, poate tocmai de aceea sărbătoarea aceasta este specială la noi în țară.

Tradiția colindatului

Colindatul este unul din cele mai vechi obiceiuri păstrate încă și astăzi.
Pe teritoriul țării noastre colindele au avut inițial un scop ritualic, acela de urare pentru fertilitate și belșug. Obiceiul era legat de începutul noului an agrar ori de finalul său. Un alt scop des întâlnit al colindelor era și acela de alungare a spiritelor rele și de invocare a sufletelor celor trecuți în neființă. În timp colindele au rămas cântece de urare, iar astăzi sunt cântate doar la Crăciun și de Anul Nou.
Cel mai vechi cântec creștin de Crăciun este „Jesus refulsit omnium”, compus de St. Hilary din Poitiers, în secolul al IV-lea. De asemenea, colindele „O vino azi, Emanuel”, scris în secolul al XII-lea și „Cântecul Mariei”, cântat mai ales în bisericile catolice și conceput în Evul Mediu cu versuri extrase direct din Evanghelia după Luca, sunt două dintre cele mai vechi cântece christice.

Împodobitul bradului
În România bradul de Crăciun a fost împodobit pentru prima dată în palatul regelui Carol I de Hohenzollern, în anul 1866, iar de atunci românii au preluat această tradiție.
Bradul de Crăciun era împodobit, la început, cu fructe, flori de hârtie sau biscuiți. În timp, s-a trecut la ornarea acestuia cu globulețe de sticlă, beteală, bomboane de ciocolată și instalații luminoase.
În secolul al VII-lea călugării foloseau forma triunghiulară a bradului pentru a descrie Sfânta Treime.
În secolul al XII-lea, oamenii obişnuiau să atârne brazii de Crăciun în tavan, cu vârful în jos, ca simbol al creştinătăţii.

Legenda lui Moș Crăciun

Se aud zurgălăii, magia se simte pretutindeni, luminițele de sărbătoare sunt aprinse și întreg orașul îl așteaptă pe cel mai darnic și mai bun bătrânel din câți au existat vreodată. Dacă ai fost bun și cuminte vine și la tine Moș Crăciun! Va intra pe fereastră sau pe horn și îți va lăsa daruri sub bradul împodobit. În schimb, tu așteaptă-l cu un pahar de lapte și prăjiturele. Moșul este un mare fan al dulciurilor, de aici i se trag burtica rotunjoară și obrajii îmbujorați.
Poate te întrebi cum a început Moș Crăciun să împartă daruri copiilor? Legenda spune că Fecioara Maria a cerut găzduire să îl nască pe Iisus chiar în casa lui Crăciun, un om rău și zgârcit. Dar Crăciunesei i s-a făcut milă de Ea și a ascuns-o în ieslea lor. Crăciun și-a pedepsit nevasta pentru că nu i s-a supus și i-a tăiat mâinile. Dar Fecioara Maria i le-a pus la loc, a vindecat-o prin minune. Când a văzut acestea Crăciun s-a căit și și-a cerut iertare. Și-a împărțit averea toată copiilor, iar, de atunci, în fiecare an, în Ajunul Nașterii Domnului, Moș Crăciun străbate lumea întreagă cu sania trasă de reni și ne pune sub brad cadourile mult așteptate.
Și nu glumim când spunem că vine chiar pe la toată lumea. Ajunge pe străzile prăfuite din Madagascar, sau pe Staţia Spaţială Internaţională!

ȘTIAI CĂ…
În anul 320, papa Iuliu I a specificat pentru prima dată oficial data naşterii lui Iisus ca fiind 25 decembrie.
În Statele Unite, Alabama a fost primul stat care a adoptat Crăciunul ca sărbătoare legală, în 1836.
Cel mai vechi cântec creştin de Crăciun este “Jesus refulsit omnium”, compus de St. Hilary din Poitiers, în secolul al IV-lea.
“Silent Night, Holy Night” este cântat în peste 180 de limbi străine.
Rudolph are nasul roșu pentru că a fost atins de Magia Crăciunului atunci când era mic.
Renii lui Moș Crăciun, Blitzen, Comet, Cupid, Dancer, Dasher, Donder, Prancer şi Vixen, conduși de Rudolph, zboară aproape cu viteza luminii, de aceea Moșul are timp într-o noapte să împartă cadouri tuturor.

Lasă un raspuns

X