Festivalul de arte vizuale AMURAL revine pe zidurile Cetății  Cea de-a III-a ediție aduce împreună opozițiile care dau specificul AMURAL, între 31 august și 3 septembrie 

AMURAL – Festival Vizual După Ziduri este o inițiativă privată a unui grup de tineri creativi din Brașov. Misiunea lor este de a scoate arta din galerii și muzee și a o propune publicului într-un mod sincer și alternativ, iar evenimentul propune o soluție de conversie urbană temporară pentru zona După Ziduri. Miza festivalului este de a conecta orașul cu cele mai noi și mai spectaculoase manifestări creative, într-un cadru ce îmbină perfect istoria și natura cu arta și tehnologia. Cu timpul, gusturile oamenilor se vor ascuți, iar Brașovul va deveni o gazdă permanentă a frumosului.

 Prof. Adrian Lăcătuș, decanul Facultăţii de Litere din cadrul Universității Transilvania, este de părere că AMURAL cel mai încurajator fenomen cultural al Brașovului din ultimii ani. „Acest festival ia ce este mai vechi în oraș – zidurile, turnurile – și proiecteză asupra lor, la propriu și la figurat, formele cele mai noi ale imaginației contemporane: instalații video, pictură murală/graffiti, fotografie, grafică, design, poezie, muzică, performance, tehnologie. Toate de cel mai bun nivel global, pentru că cei care îl organizează sunt cetățeni globali, millenials dacă vreți, cu buletin de Brașov, localizați cel puțin afectiv în acest loc despre care cred că merită mai multă viață.Nimic provincial, zidurile lor nu închid și nu apără nimic, sunt ecrane pe care se deschide lumea, în ce are ea mai nou de arătat”, a explicat Adrian Lăcătuș.

Acesta a ținut să sublinieze faptul că evenimentul este unul încurajator, pentru că e pornit independent, „de la firul ierbii”, de la oameni tineri fără afilieri. „Nu doar instituțiile pot să facă lucruri mari, dimpotrivă, ele pot să mai facă lucruri noi doar dacă învață de la cei din afara lor și le prind pasiunea, energia și creativitatea. La Amural discuți azi cu artiști precum Erdal Inci și Cagri Taskin și mâine citești despre ei in «Time Magazine». Deși se petrece în septembrie, îmi doresc foarte mult ca Amural să devină un festival pe care studenții să-l «ocupe», e festivalul unei gerenații. Și să nu uit, Amural nu vine de la amoral. Dimpotrivă”, a punctat decanul Facultății de Litere.

Răzvan Pascu, directorul de creație AMURAL Festival Vizual, ne-a destăinuit că cea de-a treia ediție aduce împreună opozițiile care dau specificul AMURAL. „Ultimul festival al verii, primul festival al toamnei. În oraș și totuși în pădure. Pe fundații medievale, dar cu instrumente digitale. În joacă, dar cât se poate de serios. Din inimă, dar cu cap. De aici își trage festivalul armonia sa – ciocniri, alăturări creative. Matematic vorbind este ediția unde 1+1=3”, a explicat Răzvan Pascu.

Acesta a precizată că, anul acesta, harta festivalului va fi reconfigurată pentru a-l face și mai primitor pentru artiști. Noutățile înseamnă seturi audio-video din UK, Suedia și best of RO, teatru contemporan, sculptură, light design, un nou cinematograf, locații noi și instalații de la analog la realitate virtuală. „Toate astea se adaugă la experiențele deja consacrate – cele mai multe proiecții video simultane din RO, expo de foto, ilustrație și design în turnurile Cetății, pictură murală pe un perete nou și visual poetry mai aproape de inima ta. Și tu, desigur. Unul dintre amurali. Fie că ești artist@amural.ro, partener, voluntar sau rătăcit După Ziduri”, ne-a declarat directorul de creație al AMURAL.

 

 

Lasă un raspuns

X