Expoziții unice și spectaculoase la a XX-a ediție a Festivalului Etnovember

Expoziții internaționale spectaculoase, concerte, workshopuri pentru copii, târg de produse locale, paradă cu torțe și spectacol pirotehnic în Piața Sfatului, dar și lansări de carte și concerte și spectacole de dans. Într-un cuvânt, Etnovember, tradiționalul festival de la Brașov, organizat în fiecare al treilea weekend din luna noimbrie.

Festivalul Etnovember se va deschide sâmbătă, 18 noiembrie, cu o expoziție-instalație, format dintr-o ambarcațiune de mici dimensiuni. Expoziția se numește „Malul Lacului Razelm“ și pe velele mici ale ambarcațiunii vor fi proiectate imagini spectaculoase din Delta Dunării. Mai mult, pe laviuri de mari dimenisiuni, care depăseșc doi metri înălțime, vor putea fi admirate picturi. „Noutățile din acest an ale Festivalului Etnovember sunt teribil de multe. Prima zi de festival va însemna o deschidere cu expoziții complet noi. Pentru Brașov este un record să fie expuse 15 expoziții de artă contemporană în același loc și în același timp. Sunt lucrări din toate domeniile artei“, a declarat Marina Cionca, directorul festivalului. Practic, Aula Universității se va transforma într-o adevărată galerie a artelor.

Tot sâmbătă, la ora 19.00, la Centrul Multicultural este programat concertul „Cântece din toată lumea“, iar seara se va încheia la Wharehouse Pub, un va avea loc un concert extraordinar „Chicago Blues from Belgium“, cu trupa Maxwell StreetBlues Band din Belgia.

Duminică, 19 noiembrie, în a doua zi a festivalului, este programat „Târgul de duminică“, la Bastionul Țesătorilor. Târgul va fi deschis cu intrarea în bastion a cavalerilor și domnițelor, care vor da startul voii bune și distracției. Ansambluri de dansuri grecești, românești, germane vor oferi spectacole pentru public, iar pentru cei mici vor fi workshopuri de pictură. De la petrecere nu vor lipsi vinul fiert și covrigii. Seara se va încheia cu tradiționala paradă a cavalerilor și domenițelor prin Centrul Istoric. Punctul culminat va fi, însă, spectacolul Fire Ball oferit în Piața Sfatului de  trupa Hypnosis.

Luni, 20 noiembrie, la Aula Universității, decanul Facultății de Litere, Adrian Lăcătuș, va modera Maratonul de poezie. O altă expoziție este programată la Muzeul Casa Mureșenilor, iar la Mansarda Casei Baiulescu va fi un spectacol de teatru.

Festivalul Etnovember este co-finanțat de Primăria Brașov, iar motto-ul său este „Ars vincere tenebras“, în traducere, „Arta învinge întunericul“.

PROGRAM  ETNOVEMBER 2017

SAMBĂTĂ18 noiembrie 2017, ora 1300, Aula UniversităţiiTransilvania din Braşov  (ZIUA 1)

 GALERIA ARTELOR

  • Deschidereafestivă
  • Expoziții

Malul lacului Razelminstalație cu obiect, prezentare video și laviuri pe hartie cu tuș chinezesc,  Adrian Timar (Brașov) împreună cu Peter Schneider (München, Germania).

Arcul de triumf 80 (1936 -2016),unproiect al CentruluipentruCreație, Arte șiTradiții – CREART al MunicipiuluiBucurești, coordonare acad. RăzvanTheodorescu.

Micul Paris. ArhitecturășiUrbanitate, sectiuneafranceza a expozitiei „Metamorfozeleunei metropole”, organizată de InstitutulFrancezşiInstitutul Goethe din București, curator ;iautorautorarh. MihaelaCriticos, Grafica: Octavian Carabela, arh. Marius-Marcu-Lapadat.

People, Craft, Tradition/Menschen, Kunsthandwerk,Tradition, un proiect al New Design University St. Pölten, Austria împreună cu UniversitateaTransilvania din Braşov, Universitatea de Arhitecturăşi Urbanism „Ion Mincu” Bucuresti, LiceulTeoretic „PetruRareş” şiLiceulTehnologic „Grigore C. Moisil” din TârguLăpuş. Coordonare Thomas Gronegger, Alin M. OlărescuşiIoanMuscu.

America Latină– ritmuri, artefacteșiimagini – colecțiaGetaCămărăscu, înparteneriat cu Comunitatea Latino din Brașov.

De la Marktplatz la Piața Sfatului, un proiect al OAR Brașov – Covasna – Harghita din seria „Arhitecții și arhitectura în Brașov”. Coordonare: arh. O. Taloș.

Autismul și creația de artă, organizator Asociația „Copiii de Cristal” Brașov. Coordonare: Gabriela Plopeanu.

Meșteșuguri în spirit tradițional – oale și ulcele, lucruri din fier, Studioul PRODID București. Coordonare: arh. Șerban Sturdza și arh. Alexandra Mihailciuc.

Oalele de Piscu – o tradiție culturală reînviată, Adriana și Virgil Scripcariu, Școala Agatonia, Piscu/București

Design de Produs – Universitatea Tehnică a Moldovei, Chişinău. Coordonare: prof. Valeriu Podborschi.

It Wood Be (design) – Universitatea de Arhitectura şi Urbanism „Ion Mincu” Bucureşti, Facultatea de Arhitectură de Interior. Coordonare: arh. Beatrice Jöger şi arh. Oana Diaconescu.

Implicare•Daruire•Devenire: Vreausafiurestaurator, obiecte restaurate de masteranzii Facultăţii de Ingineria Lemnului, coordonator prof.dr. Maria Cristina Timar, dr.Anca Varodi şi dr.Emanuela Beldean.

Tineri artiști plastici de viitor – tineri artisti de la Liceul Vocaţional de Arte Plastice „Hans Mattis Teutsch” din Braşov .

Expoziții Foto:

Cambodgia – foto – autor Claude Aubé (Franța)

Viena Secesiunii – foto – autor Jacky Wielandts (Belgia)

10 Years New Orleans Musicians Portraits – foto – Johan de Grande (Belgia)

Kythera, a Little Island – foto – Bernadette van Damme (Belgia)

În Deltă – foto – Antonia Czika

Tineri fotografi braşoveni – Adi-Marian Brumă, Christa Toth, Bartha Biborka și alții

Modern şitradiţional: eşarfe cu motive tradiţionale, cusutesipictaterealizate de membreleComunitățiiMotive tradiționale din ȚaraBârseișiîmprejurimi

Viziuni ale noului – proiecte şi prototipuri ale studenţilor şi masteranzilor Facultăţii de Ingineria Lemnului prezentate și premiate la Concursul Național de Design de Mobilier organizat de către APMR București. Coordonare: Ioan Muscu, Alin M. Olărescu. În parteneriat cu APMR.

 Lansări de carte

Batem fierul la conac, autor Alexandra Mihailciuc, Studioul de Arhitectură Prodid, București. Prezintă Alexandra Mihailciuc

Patrimoniul Românesc UNESCO, Texte:  Adriana Scripcariu, Doina Lavric, Daniel Berteşteanu; Fotografii:George Dumitriu. Editura Școala Agatonia, Piscu, 2016. Prezintă Adriana Scripcariu.

Concerte

Concertul Ansamblului de Percuție VERSUS de la Liceul Vocațional de Muzică Tudor Ciortea Brașov

Maya Ciosa, două cântecele

Alte evenimente

– Dansuri Latino

–  Workshop cu copii și bufnițecoordonatoriBiborka Bartha

–  PrezentareaCarbon Chair – o capodoperă a designului european contemporan, o nouă piesă adăugată colecției MODERN CLASSICS din Universitatea Transilvania din Brașov, Jos Ottermans și Jacky Wielandts (Belgia)

–  Acordarea DiplomelorBest Photo

–  Acordarea Premiilor de design Kronospan

–  Premierea studenților organizatori

 Prezentare: Beatrice Biro

 Ora 19.00Centrul Multicultural al UTBv

  • CONCERT

Cântece din toată lumea– Hoinăreală muzicală peste mări şi peste zări, peste şapte munţi şi şapte văi, în interpretarea muzicienilor Laczkó Vass Róbert, actor și cântăreț, Szép András, pianist.

 Ora 21.00WAREHOUSE, str. Lucian Blaga nr.8

  • CONCERT DE BLUES

Chicago Blues from Belgiumcutrupa Maxwell StreetBlues Band (Belgia)

Willy de Vleeschouwer, Eric de Wolf, Marino Noppe, Thierry Stievenart

Lasă un raspuns

X