Centenar Iacob Mureșianu Între 16 şi 23 mai vor avea loc o serie de evenimente culturale prilejuite de împlinirea a 100 de ani de la moartea celebrului compozitor

Între 16 şi 23 mai, la Muzeul „Casa Mureşenilor” se desfăşoară un program cultural prilejuit de Centenarul „Iacob Mureşianu”, care debutează astăzi, de la ora 18.30, cu un simpozion la Sala festivă a Colegiului Naţional Andrei Şaguna. Momentul va cuprinde lieduri recitate de studenţi ai Facultăţii de Muzică Braşov, dar şi un concert al corului de cameră „Astra” Braşov. Al doilea eveniment al seriei este „Recitalul de la ora cinci”, susţinut miercuri de solişti ai Operei Braşov la Muzeul Casa Mureşenilor, iar joi, la Sala Patria, Uvertura festivă Ştefan cel Mare, de Iacob Mureşianu, va fi interpretată de orchestra Filarmonicii Braşov. Nu în ultimul rând, pe 23 mai, La Sala  Patria va fi prezentat Oratoriul Mănăstirea Argeşului de Iacob Mureşianu de către artişti ai Operei Braşov. De asemenea, expoziţia „Iacob Mureşianu, 1857-1917” va putea fi vizitată în întreg intervalul dedicat compozitorului braşovean. „În cadrul unui parteneriat complex cu mai multe instituţii de cultură din ţară şi străinătate, încercăm să aducem în atenţia publicului braşovean un ilustru antecesor, pe Iacob Mureşianu, compozitorul, cel care a dat glas unor creaţii populare româneşti în cadrul muzicii clasice”, a declarat dr. Valer Rus, director al Muzeului Casa Mureşenilor.
Pe 25 mai se împlinesc o sută de ani de la moartea compozitorului Iacob Mureşianu, membru al ilustrei dinastii culturale braşovene a Mureşenilor. Născut la 29 iunie 1857, a dovedit calităţi muzicale înnăscute şi a început să compună încă din timpul anilor de liceu. Asemenea lui Gheorghe Dima, a studiat ingineria la Viena, în paralel cu studiile muzicale. S-a căsătorit cu pianista Otilia Brânduşianu, cu care a avut opt copii. Cea mai mare parte a vieţii a fost profesor la Blaj. A înfiinţat mai multe formaţii artistice corale, cu care a întreprins numeroase turnee în oraşe şi sate. Iacob Mureşianu a editat la Blaj prima revistă muzicală din ţara noastră, intitulată „Musa Română”. Iacob Mureşianu este considerat precursorul celor mai mari muziceni români, pe urmele sale păşind şi George Enescu.

Lasă un raspuns

X